Josefine Kilian samler Hornbæk til nærdemokrati


Josefine Kilian samler Hornbæk til nærdemokrati

I hjertet af Hornbæk arbejder Josefine Kilian ihærdigt på et projekt, der skal styrke nærdemokratiet og skabe fællesskab blandt byens borgere. Med en stærk kærlighed til byen, hvor hun er født og opvokset, ønsker hun at samle folk gennem Hornbækmødet og skabe en platform for dialog og involvering.

Tekst: Martin Kubert
Foto: Privatfotos
Dato: 24. juli 2024

- Hornbæk har en helt unik sjæl, hvor der er en stærk forbindelse til naturen og kulturarven, og folk har en meget vedkommende måde at mødes på tværs af generationer. Det er vigtigt at bevare, fortæller Josefine Kilian om den charmerende kystby, hun er vokset op i. Her er hun formand for foreningen Lokalt Samvirke, der står bag Hornbækmødet og ligesom hende har et stærkt ønske om at løfte byen ind i fremtiden.

Medindflydelse og bevaring af byens kendetegn

Josefines familie har boet i Hornbæk i flere generationer, og hun ønsker at bevare byens unikke kultur og identitet i en tid med stor udvikling. Derfor har hun taget initiativ til Hornbækmødet.

- Hornbæk er en by i rivende udvikling, og her er nogle aktører med nogle store visioner. Jeg vil gerne være med til at sikre, at vi formår at involvere lokalbefolkningen, så vi stadig bevarer de ting, der er særlige ved byen og kulturen. Den lokale identitetsfølelse har brug for at have sin plads i forhold til den udvikling, som byen er i, forklarer hun.

Jeg har en kæmpe forkærlighed for Hornbæk, og jeg vil gerne tage del i at føre den ind i fremtiden.

– Josefine Kilian

Åben dialog med byudviklerne

Hornbækmødet finder sted 4. august 2024 og er bygget op som en hel dag fuld af aktiviteter for borgere i alle aldre. Formålet er at samle folk på tværs af generationer og baggrunde og skabe rum for dialog om, hvor byen bevæger sig hen de kommende år.

- Vi skal bevare den kultur og sjæl, der er i Hornbæk, for det har en værdi. Det er jo den del, besøgende køber ind på. Vi skal bevare nerven i lokalsamfundet, og det er sådan et arrangement her med til at støtte op om, fortæller hun.

På Hornbækmødet deltager både Hornbæks nye badehotel, Hornbæk Kunsthal, Maritimt Samlingshus og Helhedsplanen for Hornbæk. Her kommer de og præsenterer deres visioner for byen, og alle interesserede opfordres til at møde op og stille spørgsmål.

- Her skaber vi rammerne, hvor man kan mødes med sine naboer eller gå i kødet på de aktører, der stiller op, siger hun.

Koncept med inspiration til andre byer

Under Hornbækmødet er der både aktiviteter målrettet børn og voksne. Det mener Josefine, at andre byer måske kan lade sig inspirere af i den måde, de kommunikerer større byplanlægningsprojekter. 

- Der er mange byer, der har nogle fine aktiviteter allerede. Byfester, vejfester osv. Det er noget, man kan bygge videre på. For det med at få folk med på rejsen løbende, inden man har et færdigt koncept for byens udvikling, som man trækker ned over hovedet på dem, det kan vise sig at være meget betydningsfuldt, fortæller hun.

Og Josefine mener, at det er vigtigt at appellere til flere aldersgrupper, da det er med til give et fælles ståsted på tværs af generationer.

- Ved at skabe ejerskab og involvering, kan man styrke lokalsamfundets ånd. Ambitionen er, at der kommer en masse mennesker på tværs af alder, baggrund og udgangspunkt, som har lyst til at deltage med deres spørgsmål og tage del i den rejse, som Hornbæk er på nu, forklarer hun.

Frivillige kræfter bag Hornbækmødet

Hornbækmødet er stærkt støttet af frivillige kræfter, ligesom der er en bred opbakning fra lokalsamfundet. Lige fra supermarkeder, der donerer vand, til lokale håndværkere, der kommer med resttræ til skilte.

- Udover vores meget aktive bestyrelse, så er jeg i hvert fald i kontakt med omkring 40 mennesker, der på den ene eller anden måde bidrager, siger Josefine, der håber, at arrangementet udover at styrke foreningslivet også vil inspirere og engagere borgerne i byens udvikling.

Og med Hornbækmødet ønsker Josefine at føre byen ind i fremtiden med respekt for dens rige kulturarv og stærke fællesskab.

- Jeg har en kæmpe forkærlighed for Hornbæk, og jeg vil gerne tage del i at føre den ind i fremtiden, afslutter hun.

FAKTA

Josefine Kilian flyttede fra Hornbæk i 2009, boede i København og Espergærde nogle år og vendte for alvor hjem til Hornbæk i 2023. Hun har arbejdet som bæredygtighedskonsulent og kommunikationschef. I dag er hun selvstændig, formand for foreningen Lokalt Samvirke og involveret i flere frivillige projekter i Hornbæk.

Hornbækmødet er gratis at deltage i. Arrangementet finder sted 4. august 2024 kl. 11.30-16.30 på Museumsgrunden (A.R. Friis Vej / Kystvej) i Hornbæk. Det er Lokalt Samvirke, der står for arrangementet, og der er allerede et langt program med aktiviteter, som du kan finde her.


Tilmeld dig Lev Lokalts nyhedsbrev.
Anbefalinger til Helsingør og omegn hver 14. dag.