Madmarkedets utallige spisestuer


Madmarkedets utallige spisestuer

Da Værftets Madmarked åbnede for syv år siden, var det sporadisk indrettet med borde og bænke. I dag bugner det af hyggelige siddearrangementer og god stemning. Lev Lokalt har mødt kvinden bag den hyggelige indretning.

Af Martine Lind Krebs

(Artiklen er sponsoreret af Elsinore Evenings)

Bløde polstrede lænestole i sart rosa omkring et sofabord med blå kakler. Mormorstole i træ med fine udskæringer og broderede blomster på de polstrede sæder. Olivengrønne veloursofaer med frynser forneden.

Intet er tilfældigt i indretningen af Værftets Madmarked. Alt er gennemtænkt og indrettet efter en rød tråd – og tror man madmarkedet i Helsingør består af to store haller, så kan man godt tro om igen. I virkeligheden består det af utallige spisestuer med hver sit udtryk.

- Der er blandt andet den grønne stue, den lyserøde stue, stuen med salonmøbler og 50’er stuen, siger madmarkedets facility manager Charlotte Haase, som er kvinden bag indretningen.


Værftets Madmarked har siddepladser til 800 mennesker i de to haller, Madhallen og Nabohallen. I vintersæsonen er der kun åbent fire dage om ugen, og så har Charlotte tid til at lave om på indretningen. Men fra den 27. marts går det løs, så holder Madmarkedet åbent alle dage i 221 dage i streg. Sidste år var der over 400.000 gæster, fortæller Charlotte Haase, før hun viser rundt i Madmarkedet og fortæller om de forskellige møbler, og hvordan hun har fået fingre i dem.

- Vi får meget fra folk, der ringer for at forære os møbler. Så kan de komme her og spise og sidde i deres gamle sofa, siger hun.

Mormorstole med broderier

Nogle af møblerne har en helt særlig historie. Den nyeste erhvervelse, en stor rød hjørnesofa, har stået i en sidebygning på Fredensborg Slot. Et sofasæt foran et af billederne af en af de tidligere skibsværftsarbejdere er en gave fra mandens familie. Hver år fejrer de hans fødselsdag foran hans billede og i hans gamle sofasæt.

Nogle af møblerne er endda Charlottes egne aflagte.

- Vi møblerer med de ting, som ingen andre har kærlighed til mere. Vi kan godt lide træ, mormorstole, broderede rygge – den slags. Møbler med sjæl, forklarer Charlotte Haase, men understreger, at de selvfølgelig ikke tager imod noget, som ikke er i orden.

Hun fortæller om et opkald hun fik fra en dame, som havde siddet i en polstret lænestol, som hun genkendte som sin mors. Hun havde skilt sig af med den, fordi hendes mand ikke kunne lide den, men hun havde fortrudt det lige siden – og nu ville hun høre, om de kunne bytte, hvis hun kom med en anden stol. Det sagde Charlotte Haase selvfølgelig ja til.

Ingen duge eller kandelabre

Den røde tråd i indretningen er street traditionen. Inde i Madhallen må indretningen gerne ”larme”, som Charlotte kalder det. Der er stærke farver, og tingene skal helst ikke matche for meget: ”Vi har 800 forskellige slags tallerkener og bestik, men vi har ingen duge eller kandelabre.” I Nabohallen er stilen lidt mere afdæmpet i douche farver som grå, blå og grøn. Det eneste man ikke finder, er noget i stål – fordi det har et for hårdt udtryk, som ikke passer ind, forklarer Charlotte Haase.

Hun er altid på udkig efter nye, gamle møbler. Mange af møblerne køber hun i Kræftens Bekæmpelses butik i Prøvestenscentret, hvor hun selv arbejder som frivillig. Andre henter hun på loppemarkeder, i Genbrugshuset på Cirklen eller hos private, der sælger deres møbler på Markedsplads eller DBA eller på fortorvet. ”Jeg kan godt lide den her nye tradition med små vejboder,” siger hun. Madmarkedet er konstant under ommøblering – dels af praktiske grunde, for de gamle møbler holder ikke evigt og må løbende skiftes ud, men også fordi hallerne konstant forbedres, gentænkes, tilpasses og forandres, og når der løbende gøres plads til events og arrangementer.

Det sker blandt andet når Værftets Madmarked lægger rammer til arrangementer under kultursamarbejdet Elsinore Evenings. Næste Elsinore Evenings-arrangement er en koncert med bandet Players den 20. februar, efterfulgt af koncert med Takt og nye toner den 27. februar.


Charlottes tre bedste steder at finde genbrugsguld

1. Kræftens Bekæmpelses Genbrug i Prøvestenscentret

2. Helsingør Antik- og Loppemarked på Industrivej

3. Facebooks lokale køb og salg-grupper